XOTIN-QIZLAR ORASIDA G’AYRIIJTIMOIY XATTI- HARAKATLARNING NAMOYON BO‘LISH SHAKLLARI HAMDA DEVIANT XULQ-ATVOR VA UNING TURLARI - Tashmamatova Gulmira Abdumannon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya; Mazkur maqolada g‘ayriijtimoiy xulq-atvorli xotin-qizlarning jinoyatda viktim bo‘lib qolish jarayoni viktimologik nuqtai nazardan kompleks tahlil qilingan. Tadqiqot davomida ushbu hodisaning ijtimoiy, iqtisodiy, psixologik va kriminogen omillar bilan chambarchas bog‘liqligi asoslab berilgan. Xususan, nosog‘lom oilaviy muhit, ijtimoiy nazoratning sustligi, huquqiy savodxonlikning pastligi, moddiy yetishmovchilik hamda shaxsning psixologik beqarorligi viktimlashuv xavfini oshiruvchi asosiy omillar sifatida yoritilgan. Shuningdek, g‘ayriijtimoiy xulq-atvorning turli shakllari, viktimlik turlari va zamonaviy axborot makonining ta’siri tahlil etilgan. Muammoni bartaraf etishda kompleks profilaktik yondashuv, huquqiy va psixologik yordamni kuchaytirish hamda ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash tizimini rivojlantirish zarurligi asoslab berilgan.