VIKTIMLASHUVGA OLIB KELUVCHI KRIMINOGEN VAZIYATLARNI O‘RGANISH HAMDA PROFILAKTIKASINI TAKOMILLASHTIRISH - Tashmamatova Gulmira Abdumannon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya; Mazkur maqolada jinoyat viktimologiyasi nazariyasi va amaliy jihatlari, xususan g‘ayriijtimoiy xulq-atvorli xotin-qizlarning viktimlanish muammolari kompleks tarzda tahlil qilingan. Tadqiqotda viktimlik tushunchasining mohiyati, uning ko‘p omilli tabiati hamda kriminogen vaziyatlarning shakllanish bosqichlari yoritilgan. 2015–2023-yillar statistik ma’lumotlari asosida xotin-qizlarga nisbatan jinoyatlar dinamikasi o‘rganilib, asosiy xavf omillari aniqlangan. Shuningdek, xalqaro tajriba va rivojlangan davlatlar amaliyoti qiyosiy tahlil qilinib, samarali profilaktika mexanizmlari ajratib ko‘rsatilgan. Tadqiqot natijalari O‘zbekistonda viktimologik profilaktika tizimini takomillashtirish, ijtimoiy himoya va reabilitatsiya mexanizmlarini kuchaytirish zarurligini asoslaydi.