ZAMONAVIY DUNYODA ILK BOLALIK DAVRIDA PSIXIK RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI - Egamberdiyeva Madinabonu Sanjarbek qizi; Vahobova O’g’iloy Tolibjonovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ilk bolalik davri psixologiyasi – bu bolaning tug’ilgan paytidan 3 yoshgacha bo‘lgan bolalarning ruhiy rivojlanishini o‘rganuvchi psixologiya sohasi hisoblanadi. Ushbu davrda bolaning shaxs sifatida shakllanishi, hissiy va aqliy rivojlanishining asoslari yaratiladi. Tashqi muhit, ota-onalar bilan bo‘lgan munosabat, o‘yin faoliyati hamda nutqning rivojlanishi bola psixologiyasining markaziy yo‘nalishlaridandir. Ilk bolalik davrida bolaning harakatlanish qobiliyatlari, sezgi organlari, emotsional holatlari va ijtimoiy ko‘nikmalari shakllanadi. Shu sababli bu davrni to‘g‘ri tushunish va uni ilmiy asosda o‘rganish bola tarbiyasida muhim o‘rin tutadi. Mazkur fan, pedagoglar, psixologlar va ota-onalarga bolalar bilan samarali muloqot qilish hamda ularning sog‘lom ruhiy rivojlanishini ta’minlashda amaliy yordam beradi.