MA’LUMOTLARNI TO’PLASH VA ULARNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI VA AMALIY JIHATLARI - Raximova Umida Ziyadullayevna; Musayev Azimjon Akramovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy ilmiy tadqiqotlar, biznes-analitika va sun’iy intellekt tizimlari uchun ma’lumotlarni to’lash hamda ularning sifatini tekshirish metodlari tizimli tahlil qilinadi. Tadqiqotda ma’lumot to’lashning birinchil va ikkilamchi manbalari, avtomatlashtirilgan va qo’lda boshqariladigan yondashuvlar, shuningdek, ma’lumot sifatini baholashning xalqaro standartlari (ISO 8000, DAMA-DMBOK, FAIR tamoyillari) ko’rib chiqiladi. Sifat nazorati jarayonida qo’llaniladigan statistik, qoidaga asoslangan va mashinaviy o’qitishga asoslangan anomaliya aniqlash usullari solishtirma tahlil qilingan. Maqolada ma’lumotlarni tozalash, dublikatlarni yo’qotish, yetishmayotgan qiymatlarni to’ldirish va validatsiya quvurlarini (data pipelines) avtomatlashtirish bo’yicha amaliy tavsiyalar keltirilgan. Natijalar shuni ko’rsatadiki, sifatli ma’lumot bazasini shakllantirish nafaqat texnik jarayon, balki metodologik intizom, etik me’yorlar va uzluksiz monitoringni talab qiladigan kompleks tizimdir.