MEHNAT MUNOSABATLARIDA HUQUQNING SUIISTE’MOL QILINISHI - Ro‘zimurodova Iroda Ne’matjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada mehnat munosabatlarida huquqni suiiste’mol qilish institutining nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilingan. Tadqiqotda huquqni suiiste’mol qilishning huquqiy tabiati, uning huquqbuzarlik va huquqiy xulq-atvor bilan o‘zaro farqlari hamda mehnat munosabatlarida ish beruvchi va xodim tomonidan namoyon bo‘lish shakllari yoritilgan. Shuningdek, vijdonlilik prinsipi huquqni suiiste’mol qilishni aniqlashning asosiy mezoni sifatida asoslab berilgan. Ilmiy adabiyotlar tahlili asosida ushbu institutning “chegara” xarakterga ega mustaqil huquqiy hodisa ekanligi ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijasida amaldagi mehnat qonunchiligida huquqni suiiste’mol qilish tushunchasining yetarli darajada tartibga solinmaganligi aniqlanib, uni takomillashtirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan.