KINO VA TELEVIDENIYANING YOSHLAR TARBIYASIDAGI O‘RNI (THE ROLE OF CINEMA AND TELEVISION IN YOUTH EDUCATION) - Xolbo'tayeva Dinora (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola kino va televideniyaning yoshlar tarbiyasiga ta’sirini pedagogik, psixologik va ijtimoiy jihatlardan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Zamonaviy axborot jamiyatida kino va televideniye yoshlarning dunyoqarashi, axloqiy qadriyatlari, xulq-atvori va madaniy rivojlanishini shakllantiruvchi kuchli vositalardan biriga aylangan. Maqolada kino va televideniyaning ijobiy (bilim berish, ma’naviy-axloqiy tarbiya, madaniy merosni yetkazish, ijtimoiy muammolarni ko‘rsatish, kasb-hunar yo‘nalishi berish) va salbiy (zo‘ravonlik, tajovuzkorlik, yolg‘on qadriyatlar, iste’molchilik mafkurasi, vaqtni behuda sarflash, jinsiy tashviqot) ta’sirlari batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, yosh davrlariga ko‘ra (maktabgacha, maktab, o‘smirlik) kino va televideniyani qabul qilish xususiyatlari, ota-onalarning tarbiyaviy roli, media savodxonlikni shakllantirish va raqamli muhitda (YouTtube, TikTok, streaming platformalar) yuzaga keladigan dolzarb muammolar yoritilgan. Maqola yakunida kino va televideniyedan tarbiyaviy maqsadlarda samarali foydalanish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.