OMMAVIY AXBOROT VOSITALARI VA ULARNING JAMIYATDAGI ROLI (MASS MEDIA AND THEIR ROLE IN SOCIETY) - Shermamatova Navbaxor (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola ommaviy axborot vositalarining (OAV) jamiyatdagi ko‘p qirrali rolini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Zamonaviy demokratik jamiyatda OAV axborot berish, ta’lim-tarbiya, ijtimoiylashtirish, jamoatchilik nazorati, madaniy merosni saqlash va targ‘ib qilish, ko‘ngilochar va reklama kabi muhim funksiyalarni bajaradi. Maqolada OAVning ijobiy roli (jamiyatni xabardor qilish, hokimiyat ustidan nazorat, fuqarolik jamiyatini rivojlantirish, ta’lim va madaniyatni ommalashtirish) va salbiy tomonlari (manipulyatsiya, dezinformatsiya, iste’molchilik mafkurasini singdirish, zo‘ravonlik va axloqsizlikni targ‘ib qilish, jamiyatni qutblashtirish) batafsil yoritiladi. Shuningdek, raqamli texnologiyalar davrida OAVning transformatsiyasi (ijtimoiy tarmoqlar, blogosfera, citizen journalism), “fake news” (soxta yangiliklar), filtr qabariqlari (filter bubble), echo-kameralar (echo chamber) kabi dolzarb muammolar tahlil qilinadi. Maqola yakunida OAVning jamiyatdagi salbiy ta’sirini kamaytirish va ijobiy potensialidan samarali foydalanish bo‘yicha tavsiyalar (mustaqil jurnalistika, media savodxonlik, OAV ustidan jamoatchilik nazorati) berilgan.