VASILIY BARTOLD TADQIQOTLARIDA MARKAZIY OSIYO - Erkinova Dilrabo Dilshodbek qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada mashhur sharqshunos olim Vasiliy Vladimirovich Bartoldning Markaziy Osiyo tarixi bo‘yicha olib borgan ilmiy tadqiqotlari tahlil qilinadi. Bartoldning asarlarida Turkiston hududining qadimgi davrlardan boshlab mo‘g‘ullar istilosigacha bo‘lgan tarixiy jarayonlari, madaniy rivojlanish bosqichlari hamda islom sivilizatsiyasining shakllanishi yoritilgan. Olimning ilmiy yondashuvi tarixiy manbalarni tanqidiy tahlil qilishga asoslangan bo‘lib, u Markaziy Osiyo tarixshunosligining rivojlanishiga katta hissa qo‘shgan. Maqolada Bartoldning ilmiy merosi va uning zamonaviy tarix fanidagi ahamiyati ko‘rib chiqiladi.