MUQIMIY — XALQ DARDI VA JAMIYAT XAQIQATINI KUYLAGAN MA’RIFATPARVAR SHOIR - Sohibov Azizbek Dilshod oʼgʼli (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Muqimiy — XIX asr oʼzbek adabiyotining yirik vakili va ma’rifatparvar shoir sifatida xalq dardi, ijtimoiy tengsizlik va jamiyat haqiqatini she’riyat orqali ifodalagan ijodkordir. Ushbu maqolada Muqimiyning hayoti, ijodiy yoʼli, she’riyatidagi ma’rifatparvarlik gʼoyalari va ijtimoiy tanqid mavzulari tahlil etiladi. Tadqiqot sifatida adabiy tahlil, tarixiy-qiyosiy va matn tahlili metodlaridan foydalanildi. Natijalar shuni koʼrsatadiki, Muqimiy ijodi zamon muammolarini ochiq aks ettirgan va xalq ongini shakllantirgan ulkan badiiy meros hisoblanadi. Maqola soʼngida shoir merosining bugungi kundagi ahamiyatiga doir xulosalar keltirilgan.