BACHADON MIOMASINI TASHXISLASHDA MRT NING IMKONIYATLARINI BAHOLASH - Bahriddinova B.U. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy ishda bachadon miomasini tashxislashda magnit-rezonans tomografiya (MRT) usulining zamonaviy diagnostik imkoniyatlarini kengaytirish va klinik ahamiyatini chuqur tahlil qilish maqsad qilingan. MRTning yuqori fazoviy aniqligi, ko‘p tekislikli tasvirlash imkoniyati hamda yumshoq to‘qimalar kontrastini aniq differensiallash xususiyati miomatoz tugunlarning aniq lokalizatsiyasi, morfologik tuzilishi, soni va o‘lchamini ishonchli baholash imkonini beradi. Maqolada MRTning an’anaviy diagnostik usullar — ultratovush tekshiruvi va kompyuter tomografiya bilan solishtirganda ustun jihatlari ilmiy asosda yoritilgan. Xususan, kichik o‘lchamli, submukozal va intraligamentar joylashgan miomalarni aniqlash, shuningdek, ko‘p tugunli miomatoz jarayonlarda anatomik munosabatlarni to‘liq vizualizatsiya qilishda MRTning afzalliklari ko‘rsatib berilgan. Kontrastlangan MRT hamda diffuziya-vaznli tasvirlash (DWI) texnologiyalari yordamida miomalarda kechuvchi degenerativ o‘zgarishlar, qon ta’minoti darajasi va to‘qima xususiyatlarini baholash, ularni boshqa ginekologik patologiyalar, jumladan malign o‘smalardan differensial tashxislash imkoniyatlari tahlil qilingan. Bundan tashqari, MRT ma’lumotlari asosida individual davolash strategiyasini ishlab chiqish, jarrohlik aralashuv hajmini optimallashtirish va bachadonni saqlab qolishga qaratilgan minimal invaziv usullarni tanlashdagi roli asoslab berilgan. Olingan natijalar MRTning bachadon miomasini tashxislashda yuqori sezgirlik va spetsifiklikka ega bo‘lgan, klinik qaror qabul qilishda hal qiluvchi ahamiyat kasb etuvchi ilg‘or diagnostik vosita ekanligini tasdiqlaydi hamda uning amaliyotga keng joriy etilishi zamonaviy ginekologiyada muhim yo‘nalishlardan biri ekanligini ko‘rsatadi.