JIGAR SARATONIDA UTT NING IMKONIYATLARINI BAHOLASH - Rahmatullayeva Ra’no (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy ishda jigar saratonini (gepatosellyulyar karsinoma) tashxislashda ultratovush tekshiruvi (UTT)ning zamonaviy diagnostik imkoniyatlarini kengaytirish va uning klinik ahamiyatini chuqur tahlil qilish maqsad qilingan. UTT yuqori darajadagi xavfsizligi, invaziv emasligi, real vaqt rejimida tasvir berish imkoniyati hamda nisbatan arzonligi bilan jigar patologiyalarini birlamchi skrining qilishda keng qo‘llaniladigan asosiy tasviriy usullardan biri hisoblanadi. Maqolada an’anaviy B-rejim ultratovush tekshiruvi, Doppler ultratovush, kontrastlangan ultratovush (CEUS) hamda elastografiya texnologiyalarining jigar o‘smalarini aniqlashdagi diagnostik qiymati ilmiy asosda yoritilgan. Xususan, kichik o‘lchamli gepatosellyulyar karsinoma o‘choqlarini erta aniqlash, o‘sma vaskulyarizatsiyasini baholash hamda benign va malign jarayonlarni differensial tashxislashda CEUSning yuqori sezgirlik va spetsifiklikka ega ekanligi ko‘rsatib berilgan. Shuningdek, ultratovush tekshiruvining jigar tuzilmasidagi fokal o‘zgarishlarni aniqlashdagi aniqligi, portal vena tizimi holatini baholash imkoniyati hamda skrining dasturlarida qo‘llanilishining samaradorligi tahlil qilingan. UTT nazorati ostida amalga oshiriladigan biopsiya va minimal invaziv muolajalar jigar o‘smalarini morfologik tasdiqlashda muhim ahamiyat kasb etishi ta’kidlangan. Olingan natijalar ultratovush tekshiruvining jigar saratonini erta aniqlash, differensial diagnostika qilish va davolash taktikasini belgilashda muhim, ishonchli va keng qo‘llaniladigan diagnostik vosita ekanligini tasdiqlaydi hamda uning klinik amaliyotda keng joriy etilishi onkologik diagnostikada muhim yo‘nalishlardan biri hisoblanadi.