PROSTATA BEZINING YAXSHI SIFATLI GIPERPLAZIYASINI ANIQLASHDA TRANSREKTAL ULTRATOVUSH TEKSHIRUVINING DIAGNOSTIK AHAMIYATI” - Xamidova Mohinur Abraqul qizi; Ro’ziboyeva Gulnoza Jasur qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada prostata bezining yaxshi sifatli giperplaziyasini (BPH) erta aniqlash va differensial diagnostika qilishda transrektal ultratovush tekshiruvining (TRUS) diagnostik ahamiyati keng yoritilgan. Prostata bezining benign giperplaziyasi erkaklar orasida, ayniqsa yoshi katta guruhlarda, eng ko‘p uchraydigan urologik kasalliklardan biri hisoblanadi va u siydik chiqarish tizimi faoliyatining buzilishi, hayot sifatining pasayishi hamda asoratlar rivojlanishiga olib kelishi mumkin.Tadqiqot davomida TRUS usulining prostata bezining hajmini aniqlash, uning tuzilishidagi o‘zgarishlarni baholash, tugunli shakllanishlarni aniqlash hamda bez kapsulasi va atrof to‘qimalar bilan o‘zaro munosabatini ko‘rsatib berishdagi afzalliklari tahlil qilindi. Ushbu usulning yuqori aniqlik darajasi, invaziv bo‘lmaganligi va real vaqt rejimida tasvir olish imkoniyati uni klinik amaliyotda keng qo‘llashga asos yaratadi.Shuningdek, maqolada TRUS yordamida olingan natijalarni boshqa diagnostik usullar, jumladan transabdominal ultratovush tekshiruvi, laborator tahlillar va klinik belgilar bilan solishtirish orqali uning sezgirligi va spetsifikligi baholangan. TRUSning prostata bezining hajmini aniq o‘lchash, rezidual siydik miqdorini aniqlash va patologik o‘zgarishlarni erta bosqichda aniqlashdagi roli alohida ta’kidlangan. Olingan natijalar shuni ko‘rsatadiki, transrektal ultratovush tekshiruvi prostata bezining yaxshi sifatli giperplaziyasini aniqlashda ishonchli, samarali va amaliy jihatdan qulay diagnostik usullardan biri bo‘lib, u kasallikni erta bosqichda aniqlash va to‘g‘ri davolash strategiyasini tanlashda muhim ahamiyat kasb etadi.