BEPUSHTLIKDA NUR TASHXISOTI - Boboxonova Diyora Tohirjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Bepushtlik keng tarqalgan tibbiy muammo bo’lib qolmoqda, bu esa jiddiy ijtimoiy oqibatlarga olib keladi va oilalar hayotiga psixologik va iqtisodiy ta’sir ko’rsatadi. Gisterosalpingografiya (GSG) klinik amaliyotda bachadon bo’shlig’i va naychalarning o’tkazuvchanligini baholash uchun afzal ko’rilgan usul hisoblanadi. Bizning tadqiqotimiz bepusht bemorlarni baholashda GSG protsedurasining ahamiyati haqida keng qamrovli nuqtai nazarni taqdim etishga qaratilgan bo’lib, bemorga GSG protsedurasini tavsiya qilish, protsedurani qo’llash va bemorning protseduradan keyingi jarayonini baholashdan boshlanadi.Ayollar bepushtligi - bu bir nechta sabablarga ko’ra yuzaga keladigan tug’ish qobiliyatining buzilishi holati. Ayollarda bepushtlik holatlari ijtimoiy bosim, kech turmush qurish va kech tug’ilish kabi turli omillar tufayli sezilarli darajada oshdi va uning zarari og’ir iqtisodiy yuk, psixologik soya va hatto nikohning buzilishini o’z ichiga oladi. Gormon terapiyasi, in vitro urug’lantirish (IVF) va embrion ko’chirish kabi an’anaviy yechimlar qoniqarsiz akusherlik natijalari va jiddiy nojo’ya hodisalar kabi cheklovlarga ega. Mazkur maqolada ayollar bepushtligini aniqlashda qo‘llaniladigan zamonaviy nur tashxisoti usullari, ularning diagnostik ahamiyati va samaradorligi yoritilgan. Ayniqsa Gisterosalpingografiya va Ultratovush tekshiruvi usullarining bepushtlik sabablarini aniqlashdagi o‘rni tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ushbu usullar yordamida reproduktiv tizim patologiyalarini erta aniqlash mumkin.