TIBBIYOT TALABALARI O’RTASIDA EMOTSIONAL ZO’RIQISH VA BURNOUT SINDROMI: SABABLARI,BELGILARI VA DAVOLASH USULLARI - Maxsuda Ataxanova B.; Xayitboyev Dilbek Iminjon o’g’li; Hoshimjanov Dilmurod Ulug’bek o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ushbu maqolada tibbiyot talabalari orasida “burnout” sindromining kelib chiqish sabablari va bu sindromning asosiy klinik belgilari , ularni oldini olish va davolash usullari va strategiyalari tahlil qilinadi . Tibbiyot ta’limidagi yuqori yuklamali dars jarayonlari, imtihon vaqtidagi bosm, uzoq vaqt stresda bo’lish, klinik amaliyotdagi ruhiy hamda jismoniy zo’riqish, shuningdek mas’ulyat hissining ortib borishi talabalarning ruhiy holatiga salbiy tasir ko’rsatadi.Burnout sindromi asosan kuchli emotsional charchoq, shaxsiy yutuqlarning kamayishi hamda depersonalizatsiya sifatida namoyon bo’ladi. Maqolada talabalar o’rtasida vaqtni boshqarish, ijtimoiy qo’llab - quvvatlash, psoxologik suhbatlarni o’tkazish, va zarur holatlarda psixoterapevtik yondashuvlar samaradorligi yoritib o’tiladi. Bunday tatqiqot natijalari tibbiyot talabalari orasida ruhiy salomatlikni mustahkamlash va kasbiy faoliyatning samaradorligini oshirishda katta ahamiyat kasb etadi.