JIGAR SIRROZINI ERTA BOSQICHDA ANIQLASHDA ULTRATOVUSH TEKSHIRUVINING DIAGNOSTIK IMKONIYATLARI - Abdukarimova Halima Islom qizi; Xamidova M.A. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Jigar sirrozi zamonaviy tibbiyotning dolzarb muammolaridan biri bo’lib, kasallik ko’pincha belgilarsiz rivojlanib, kech bosqichda aniqlanadi. Ushbu ilmiy ishda 25–60 yoshdagi jigar kasalligi xavf guruhiga mansub 120 nafar bemorda ultratovush tekshiruvi (UTT)ning erta diagnostikadagi samaradorligi o’rganildi. Tadqiqot 3 yil davomida prospektiv kuzatuv shaklida olib borildi. Har bir bemorga B-rejimli UTT, dopplerografiya, elastografiya va kontrastli tekshiruv o’tkazildi. Olingan natijalar ALT, AST, bilirubin kabi laboratoriya ko’rsatkichlari bilan taqqoslandi. Tadqiqot shuni isbotladiki, elastografiya va dopplerografiya bilan birgalikda qo’llaniladigan UTT jigar fibrozining dastlabki belgilarini, portal tizim o’zgarishlarini va yashirin kechuvchi sirroz alomatlarini klinik simptomlar paydo bo’lishidan ancha oldin aniqlash imkonini beradi. Bu esa kasallikning oldini olish va davolash natijalari uchun muhim ahamiyat kasb etadi.