AYOLLARDA BACHADON MIOMASINING ULTRATOVUSH TEKSHIRUV IMKONIYATLARINI BAHOLASH - Maxmudova Marg’ubaxon; Xamidova M.A. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Bachadon miomasi reproduktiv yoshdagi ayollar orasida eng ko’p uchraydigan xavfsiz o’sma bo’lib, o’z vaqtida aniqlanmasa jiddiy asoratlarga olib keladi. Ushbu tadqiqotda Toshkent davlat tibbiyot universiteti klinikasida bachadon miomasi tashxisi qo’yilgan 50 nafar ayolda qorin usti ultratovush tekshiruvi (TAUS), transvaginal ultratovush (TVUS) va rangdoppler kartografiyasi (RDK) ning diagnostik imkoniyatlari o’rganildi. Tadqiqot natijalariga ko’ra, submukozyoz mioma 18 (36%), intramural mioma 22 (44%), subseroz mioma 10 (20%) bemorда aniqlandi. TVUS ning umumiy diagnostik aniqligi 93%, TAUS ning aniqligi 80%, uchala usul birgalikda qo’llanilganda esa 97% ni tashkil etdi. Shunday qilib, TVUS va RDK kombinatsiyasi bachadon miomasini aniqlashda yuqori aniqlik ko’rsatib, klinik amaliyotda birinchi qator diagnostik usul sifatida tavsiya etiladi.