BARIY KONTRASTLI RENTGENOSKOPIYANING OSHQOZON YARASINI TASHHISLASHDAGI AHAMIYATI - Kamoliddinova N.K.; Xamidova M.A. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Oshqozon yarasi ovqat hazm qilish tizimining keng tarqalgan kasalliklaridan biri bo‘lib, dunyo bo‘yicha aholining taxminan 5–10 % ida uchraydi. Epidemiologik ma’lumotlarga ko‘ra, hayot davomida aholining qariyb 10 % qismi peptik yara kasalligiga duch keladi. Har yili millionlab yangi holatlar aniqlanadi, oshqozon va o‘n ikki barmoq ichak yarasi bilan bog‘liq asoratlar esa sezilarli darajada o‘limga sabab bo‘ladi. Xususan, qon ketish va perforatsiya kabi og‘ir asoratlar bilan bog‘liq o‘lim ko‘rsatkichlari 5–15 % gacha yetishi mumkin. Kasallikning asosiy etiologik omillaridan biri bo’lgan Helicobacter plyori infeksiyasi dunyo aholisining taxminan 50 % ida uchraydi, rivojlanayotgan mamlakatlarda esa bu ko‘rsatkich 70–80 % gacha yetadi. Oshqozon yarasi ayniqsa Osiyo, Sharqiy Yevropa va Afrika hududlarida keng tarqalgan bo‘lib, bu hududlarda sanitariya sharoitlari va ovqatlanish madaniyatining o‘ziga xosligi bilan bog‘liq. Shuningdek, nosteroid yallig‘lanishga qarshi dorilarni (NSAID) nazoratsiz qabul qilish ham kasallik rivojlanishida muhim omil hisoblanadi