ME’DA RAKINI TASHHISLASHDA RENGENOSKOPIYANING DIAGNOSTIK AHAMIYATI - Yusufjonov Muhammaddiyor; Xamidova M.A. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: 2020-yilda taxminan bir million yangi holat va 769 000 o’lim bilan oshqozon saratoni dunyo bo’ylab beshinchi eng keng tarqalgan saraton kasalligi va saraton kasalligidan o’limning to’rtinchi asosiy sababi hisoblanadi. Kasallik darajasi Osiyo va Sharqiy Yevropada eng yuqori. Tadqiqotga me’da shikoyatlari bilan murojaat qilgan turli yoshdagi bemorlar jalb qilindi. Boshlang‘ich bosqichda bemorlarga rentgenoskopik tekshiruv o‘tkazilib, me’da shakli baholandi. Tadqiqot davomida rentgenoskopiya natijalari endoskopik va gistologik tekshiruvlar bilan solishtirilib, aniqlik darajasi va erta tashxis qo‘yishdagi imkoniyatlari tahlil qilindi. Bemorlarning klinik belgilari, laborator ko‘rsatkichlari yig‘ildi. Tadqiqot rentgenoskopiyaning me’da devoridagi deformatsiyalar, nuqsonlar, to‘lish nuqsonlari va peristaltika o‘zgarishlarini aniqlashdagi roli, shuningdek, boshqa diagnostik usullar bilan birgalikda qo‘llanganda sezgirligi va informativligini baholash imkonini berdi. Dastlabki natijalar rentgenoskopiya me’da rakini aniqlashda muhim skrining va yo‘naltiruvchi usul bo‘lib xizmat qilishini hamda erta bosqichdagi o‘zgarishlarni aniqlashda yordam berishini ko‘rsatdi.