GIPERTROFIK KARDIOMIOPATIYA KASALLIGINI DAVOLASHDA EXOKARDIOGRAFIYANING AHAMIYATI - Xamidova M.A.; Boboyev Q.SH. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ushbu maqolada gipertrofik kardiomiopatiya (GKM) kasalligini ilk bosqichlarda aniqlashda zamonaviy exokardiografik texnologiyalar va provokatsion manyovrlarning diagnostik imkoniyatlari ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot "NeoMedCardio" ixtisoslashtirilgan ko’p tarmoqli tibbiyot muassasasida Giper trofik kardiomiopatiyaga shubha qilingan 60 nafar bemor va 20 nafar sog‘lom ko‘ngillilar ishtirokida o‘tkazildi. Ishda 2-5 MGts chastotali faza panjarali datchiklar yordamida miokardning morfologik ko‘rsatkichlari, shuningdek, Valsalva manyovri va ortostatik sinovlar orqali chap qorincha chiqish traktidagi (LVOT) dinamik obstruksiya darajasi tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, tinch holatda obstruksiya aniqlanmagan bemorlarning 20% qismida aynan provokatsion manyovrlar yordamida yashirin (latent) obstruksiya qayd etildi va bosim gradientining 30 mm Hg dan ortishi tashxisni tasdiqlovchi asosiy mezon bo‘lib xizmat qildi. Tadqiqot davomida Dopplerometrik ko‘rsatkichlar va SAM-fenomenining o‘zaro bog‘liqligi o‘rganilib, patologik gipertrofiyani sog‘lom "sportchi yuragi"dan ajratishning differensial-diagnostik mezonlari ishlab chiqildi. Mualliflar dinamik manyovrlar bilan boyitilgan exokardiografik skriningni Gipertrofik kardio miopatiya bilan og‘rigan bemorlarda to‘satdan kardiogen o‘lim xavfini kamaytirish va individual davolash strategiyasini belgilashda eng samarali usul sifatida xulosa qiladilar.