O’T TOSH KASALLIGI (O’TK) DIAGNOSTIKASIDA ULTRATOVUSH TEKSHIRUVINING AHAMIYATI - Abdiqodirov Farrux Abubakir o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada zamonaviy tibbiyotning dolzarb muammolaridan biri — o‘t tosh kasalligini (xolelitiaz) erta bosqichlarda aniqlashda nurli diagnostika, xususan, ultratovush tekshiruvi (UTT) ning tutgan o‘rni va diagnostik samaradorligi qiyosiy tahlil qilingan. O‘t tosh kasalligi dunyo miqyosida keng tarqalgan bo‘lib, uning asoratlanish ko‘rsatkichlari yuqoriligicha qolmoqda. Kasallikning dastlabki davrlarida aniq klinik simptomlar bermasligi bemorlarning shifokorga kech murojaat qilishiga va jarrohlik amaliyotlarining murakkablashishiga olib keladi. Tadqiqot doirasida o‘t pufagi patologiyasi gumon qilingan 120 nafar bemorda UTTning imkoniyatlari o‘rganildi. Tekshiruv davomida o‘t pufagi bo‘shlig‘idagi mikrolitlar (kichik hajmli toshlar), o‘t pufagi devorining morfologik o‘zgarishlari va "o‘t loyqasi" (slaj-sindrom) kabi erta belgilarning vizualizatsiyasiga alohida e’tibor qaratildi