REPRODUKTIV YOSHDAGI AYOLLARDA TUXUMDON KISTALARINING ZAMONAVIY DIAGNOSTIKASI - Hamidova Mohinur Abrayevna; Toshboltayeva Rushana O‘tkirjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Tuxumdon kistalari reproduktiv yoshdagi ayollar orasida keng tarqalgan patologiyalardan biri bo‘lib, so‘nggi yillardagi global tadqiqotlar ularning uchrash chastotasi o‘rtacha 10–15% ni tashkil etishini ko‘rsatmoqda. Har yili taxminan 2–3 million yangi holat qayd etilib, 2021–2025 yillar oralig‘ida umumiy kasallanish darajasi barqaror saqlangan, biroq diagnostika imkoniyatlarining yaxshilanishi tufayli ayrim hududlarda aniqlanish darajasi 15–18% gacha oshgan. Kistalarning 70–80% qismini funksional, ya’ni o‘z-o‘zidan regressiyaga uchraydigan shakllar tashkil etsa, 20–30% patologik kistalarga to‘g‘ri keladi. Mazkur maqolada tuxumdon kistalarining klinik va sonografik xususiyatlari ham tahlil qilindi. Tadqiqotda 20 ta holat o‘rganilib, ularning 85% prenatal, 15% postnatal tashxis qo‘yilgan. Prenatal aniqlangan holatlarning 76,48% oddiy, 23,52% esa murakkab kistalar sifatida baholangan. Oddiy kistalarning aksariyatida diametr 4 sm dan kichik bo‘lsa, murakkab kistalarda diametrning 4 sm dan katta bo‘lishi kuzatilgan. Shuningdek, diametri 20 mm gacha bo‘lgan kistalar fiziologik, undan kattalari esa patologik deb baholanadi. Ultratovush tekshiruvi (UTT) diagnostikada asosiy usul hisoblanadi.