COVID-19 VA PNEVMONIYANI DIFFERENSIAL DIAGNOSTIKA QILISHDA MULTISPIRALLL KOMPYUTER TOMOGRAFIYASINING (MSKT) IMKONIYATLARI - Xamidova Mohinur Abrayevna; Turg’unboyeva Ruxshona Olimjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola COVID-19 pnevmoniyasi va boshqa etiologiyali pnevmoniyalarni differensial diagnostika qilishda multispiral kompyuter tomografiyasi (MSKT) ning imkoniyatlarini o’rganishga bag’ishlangan. COVID-19 pandemiyasi davrida o’pka tasvirini tezkor va aniq baholash klinik amaliyotda hal qiluvchi ahamiyat kasb etdi. MSKT tekshiruvi RT-PCR testidan farqli ravishda real vaqt rejimida o’pka shikastlanishining xarakterini, tarqalish ko’lamini hamda og’irlik darajasini baholashga imkon beradi. Ushbu tadqiqotda 2020–2022 yillar oralig’ida COVID-19 tashxisi qo’yilgan 247 nafar bemor va boshqa etiologiyali pnevmoniyasi bo’lgan 118 nafar bemor (jami 365 nafar) MSKT ko’rsatkichlari tahlil qilindi. Bemorlar yoshi 18 dan 84 yoshgacha bo’lib, o’rtacha yosh COVID-19 guruhida 51,3±14,7 yil, qiyosiy guruhda esa 48,6±16,2 yil bo’ldi. Barcha bemorlar MSKT tekshiruvidan o’tkazildi va natijalar RT-PCR hamda bakteriologik tekshiruvlar bilan taqqoslandi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatdiki, COVID-19 uchun xarakterli bo’lgan asosiy MSKT belgilari — ikki tomonlama periferik joylashgan ’ko’k shisha’ (ground glass opacity, GGO) o’choqlari, konsolidatsiya, ’asfalt yo’li’ ko’rinishi (crazy paving pattern) va teskari halo belgisi bo’ldi. Bakterial pnevmoniyalarda esa asosan bir tomonlama lobar yoki segmentar konsolidatsiya, plevral effuziya va bronx devorlari qalinlashishi kuzatildi. MSKT ning COVID-19 diagnostikasida sezgirligi 91,5%, o’ziga xosligi 76,3% ni tashkil etdi.