BOSH MIYA O’SMALARINI DIAGNOSTIKASIDA MAGNIT-REZONANS TOMOGRAFIYANING AHAMIYATI - Mohinur Xamidova; Amonova Rayhona Umidillo qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ushbu maqolada miya o‘smalarini aniqlash va baholashda magnit-rezonans tomografiya (MRT) usulining diagnostik ahamiyati yoritilgan. Zamonaviy tibbiyotda MRT yuqori aniqlikdagi tasvir olish imkoniyati bilan ajralib turib, miya to‘qimalarining tuzilishi, o‘smalarning joylashuvi, hajmi va tarqalish darajasini aniq ko‘rsatib beradi. Maqolada MRTning boshqa diagnostik usullarga nisbatan afzalliklari, xususan, nurlanishsiz ishlashi, yumshoq to‘qimalarni yuqori kontrastda aks ettirishi va erta bosqichdagi patologik o‘zgarishlarni aniqlashdagi roli tahlil qilingan. Shuningdek, kontrast modda qo‘llanilgan MRT tekshiruvlarining o‘smalarni differensial diagnostika qilishdagi ahamiyati ham ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari MRT usuli miya o‘smalarini erta aniqlash, to‘g‘ri tashxis qo‘yish va davolash taktikasini belgilashda muhim o‘rin tutishini ko‘rsatadi.