BRUTSELLOZNING ETIOLOGIYASI, EPIDEMIOLOGIYASI, YUQISH YO’LLARI VA KLINIKASI - Xolmo'minov A.A. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Brutselyoz (brucellyoz, Brucellosis) — zoonoz tabiatli, surunkali kechuvchi, ko‘p organ va tizimlarni zararlovchi, inson va hayvonlar uchun umumiy yuqumli kasallik bo‘lib, Brucella turiga mansub bakteriyalar tomonidan chaqiriladi (Brucella melitensis, B. abortus, B. suis, B. canis) (WHO, 2023 [1]). Kasallik asosan chorvachilik bilan shug‘ullanuvchi aholida, veterinariya xodimlari, go‘sht sanoati va sut mahsulotlari bilan ishlovchilarda ko‘p uchraydi (CDC, 2024 [3]).Brucella bakteriyalari organizmga kontakt, alimentary (yuqtirilgan sut mahsulotlari orqali) yoki inhalatsion yo‘l bilan kiradi va retikuloendotelial tizimda ko‘payib, uzoq muddatli surunkali infektsiya holatini yuzaga keltiradi (Corbel, 2021 [5]). Brutselyozning klinik kechishi murakkab bo‘lib, isitma, bo‘g‘im og‘rigi, jigar va taloq kattalashishi, hamda reproduktiv tizim shikastlanishlari (ayollarda abort, erkaklarda orxit) bilan namoyon bo‘ladi (Seleem va boshq., 2020 [6]).