O‘TKAN KUNLAR” ASARIDA AN’ANA VA YANGILIK QARAMA-QARSHILIKLARI - Tursunaliyeva Hidoyatxon Qobiljon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘zbek adabiyotining yirik namoyandasi Abdulla Qodiriyning “O‘tkan kunlar” romanida aks etgan an’ana va yangilik masalalari tahlil qilinadi. Asardagi ijtimoiy muhit, oilaviy munosabatlar, milliy qadriyatlar, eski urf-odatlar hamda yangicha dunyoqarash o‘rtasidagi ziddiyatlar ilmiy jihatdan yoritiladi. Ayniqsa, Otabek, Kumush va Zaynab obrazlari misolida jamiyatdagi ma’naviy o‘zgarishlar va taraqqiyot g‘oyalari ko‘rsatib beriladi. Maqolada Abdulla Qodiriyning ma’rifatparvarlik qarashlari hamda romanning o‘zbek milliy tafakkuridagi o‘rni haqida xulosalar berilgan.