SIYDIK-TOSH KASALLIGI (UROLITIAZ)NI TASHXISLASHDA RENTGEN-KONTRASTLI TEKSHIRISH - Asraqulov Sanjar (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada siydik-tosh kasalligini (urolitiaz) tashxislashda qo‘llaniladigan rentgen-kontrastli tekshirish usullari, xususan ekskretor urografiyaning diagnostik ahamiyati yoritilgan. Urolitiazning etiologiyasi, klinik kechishi hamda zamonaviy instrumental diagnostika usullari qisqacha tahlil qilingan. Ekskretor urografiya yordamida siydik ajratish tizimining anatomik tuzilishi va funksional holatini baholash, shuningdek, toshlarning lokalizatsiyasi va siydik yo‘llaridagi obstruktsiya darajasini aniqlash imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Bundan tashqari, ushbu usulning afzalliklari va cheklovlari zamonaviy diagnostika usullari, jumladan kompyuter tomografiya va ultratovush tekshiruvi bilan qiyosiy tahlil qilingan. Maqola klinik amaliyotda urolitiazni tashxislashda kompleks yondashuvning ahamiyatini ta’kidlaydi.