JINOYAT PROTSESSUAL QONUNCHILIGIDA USHLAB TURISH CHORASI. O‘ZBEKISTON VA ITALIYA - Abdumurodov Azizbek Yusuf o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Inson huquqlari haqida gap ketganda, bizga uning daxlsizligi birinchi o‘rinda hayolizmizga keladi. Ushlab turish chorasi esa aynan ushbu huquqning bir cheklanishi desak xato bo‘lmaydi. Shuning uchun ushlab turish doimo qonuniy va asoslangan bo‘lishi kerak. Kodeks va qonunchilikda belgilangan muddatlar va tartibga rioya qilinishi ham zarur. Huquqiy tilda bu Xabeas Korpus deb ataladi, ya’ni ushlab turishning qonuniyligi va shaxslarning huquqlarini ta’minlash. Konstitutsiyamizning 27-moddasiga ko‘ra sudning qarorisiz suhlab turish 48 soatdan oshishi mumkin emas[1], shuningdek uning huquqlari va ushlash asoslari tushunarli tilda tushuntirilishi kerak. Italiyaga e’tibor beradigan bo‘lask, uning tizimi ham biznki kabi roman-german va jinoyat protsessi asossan kodeks orqali tartibga solinadi. Albatta, Italiya jinoyat protsessual qonunchiligi, boshqa sohalar kabi biznikidan ancha rivojlanganligini ko‘rishimiz mumkin. [1] O‘zbekiston Konstitusiyasi 27-moddasi: https://lex.uz/docs/-6445145#: :text=o%CA%BBtkazilishi%20mumkin%20emas.-,27%2Dmodda.,-Har%20kim%20erkinlik