O‘SMIRLARDAGI DEVIANT XULQ SHAKLLANISHINING PSIXOLOGIK OMILLARI - Mamurova Gulira’no Bahtiyorjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘smirlar orasidagi deviant xulq-atvorlarning psixologik, ijtimoiy va madaniy sabablari batafsil o‘rganilgan. O‘smirlik davrida huzurlanuvchi gormonal o‘zgarishlar, ehtiyotsiz emotsional holatlar, shaxsiy identifikatsiya muammolari hamda individual ehtiyojlarning qondirilmasligi deviantliklarga moyillikning asosiy omillari sifatida belgilangan. Bundan tashqari, oiladagi munosabatlarning nomuvofiqligi, tengdoshlar guruhining ta’siri, ta’lim muassasalaridagi muvaffaqiyatsizlik va ommaviy axborot vositalarining zararoviy ta’siri deviant xulq shakllanishida muhim rol o‘ynashi ta’kidlangan. Tadqiqotda o‘smirlar o‘rtasida eng keng tarqalgan deviantlik shakllari — agressivlik, tartib-intizomni buzish, nash’a moddalarini sinov qilish, vandalizm va o‘z-o‘ziga zarar еtkazish kabi holatlar misol qilib keltirilgan.Deviant xulqning oldini olish uchun oila, maktab va jamiyat tomonlarining hamkorligida kompleks chora-tadbirlarni amalga oshirish zarurligi alohida ta’kidlangan. Ushbu tadqiqot o‘smirlar psixologiyasi, pedagogika va ijtimoiy fanlar sohasida amaliy qiymatiga ega.