OBYEKT BILAN BOG‘LANISH KANALLARINI O‘LCHASH VA O‘ZGARTIRISH VOSITALARI - Egamberdiyev Xamidjon Abdullayevich; Maqsudov Shoyatbek Abdusalom o’g’li; Usibjonov Abdullox Shuxrat o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Zamonaviy axborot-kommunikatsiya tizimlarida obyekt bilan bog‘lanish kanallari muhim ahamiyat kasb etadi. Har qanday texnologik tizimda ma’lumot uzatish, boshqaruv signallarini yetkazish, monitoring olib borish va qurilmalarni nazorat qilish uchun aloqa kanallaridan foydalaniladi. Ushbu kanallarning sifatini o‘lchash, ularni optimallashtirish va kerakli holatda o‘zgartirish texnik jarayonlarning samaradorligini oshiradi. Obyekt bilan bog‘lanish kanallari sanoat korxonalari, telekommunikatsiya tarmoqlari, internet tizimlari, avtomatlashtirilgan boshqaruv tizimlari, sun’iy yo‘ldosh aloqa tizimlari hamda kompyuter tarmoqlarida keng qo‘llaniladi. Bog‘lanish kanalining sifati signal kuchi, uzatish tezligi, xatolik darajasi va shovqinlarga chidamlilik bilan belgilanadi. Mazkur maqolada obyekt bilan bog‘lanish kanallarini o‘lchash va o‘zgartirish vositalari, ularning ishlash prinsiplari, texnik imkoniyatlari va zamonaviy texnologiyalari haqida batafsil ma’lumot beriladi.