TABIIY FANLAR DARSLARIDA O`QUVCHILARNING GEOGRAFIK TAFAKKURINI RIVOJLANTIRISH - Toirova Xosiyat; Jumayeva Mohigul (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada tabiiy fanlar darslarida oʻquvchilarning geografik tafakkurini shakllantirish va rivojlantirish masalasi koʻrib chiqiladi. Geografik tafakkur fazoviy tushunchalar, tabiat hodisalarini tahlil qilish, oʻzaro bogʻliqlikni anglash va muammolarni geografik nuqtai nazardan yechish qobiliyatlarini oʻz ichiga oladi. Tabiiy fanlar (biologiya, kimyo, fizika, geografiya) oʻrtasidagi integratsiya orqali oʻquvchilarda keng qamrovli dunyoqarash va ekologik madaniyatni shakllantirish imkoniyati yaratiladi. Maqolada geografik tafakkurni rivojlantirishning nazariy asoslari, dars jarayonida qoʻllaniladigan metodlar (loyihalash, tajriba, kuzatish, muhokama) hamda baholash mezonlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, tabiiy fanlar darslarida geografik yondashuvni joriy etish oʻquvchilarning analitik fikrlash, muammolarni yechish va atrof-muhitni muhofaza qilishga boʻlgan mas’uliyatini sezilarli darajada oshiradi. Maqola oʻqituvchilar va metodistlar uchun amaliy tavsiyalar va dars ishlanmalari namunalarini taqdim etadi.