VETERINARIYA AMALIYOTIDA PARAZITAR KASALLIKLARNI DAVOLASH VA PROFILAKTIKA QILISHDA ANTIPARAZITAR DORI VOSITALARINING SAMARADORLIGI VA XAVFSIZLIGI - Muxanova Muyasar Gayratovna; Safarova Dilobar Utkirovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ushbu mavzuda veterinariya amaliyotida parazitar kasalliklarni davolash va ularning oldini olishda qo‘llaniladigan antiparazitar dori vositalarining farmakologik xususiyatlari, samaradorligi va xavfsizlik jihatlari yoritiladi. Parazitar infeksiyalar hayvonlar salomatligiga jiddiy zarar yetkazib, mahsuldorlikning pasayishi va iqtisodiy yo‘qotishlarga olib kelishi mumkin. Shu sababli zamonaviy veterinariya farmakologiyasida antiparazitar preparatlarni to‘g‘ri tanlash va ulardan oqilona foydalanish muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqotda antiparazitar dori vositalarining asosiy guruhlari, ularning ta’sir mexanizmlari hamda ichki va tashqi parazitlarga qarshi samaradorligi tahlil qilinadi. Shuningdek, ushbu preparatlarning hayvon organizmiga toksik ta’siri, dozalash me’yorlari va nojo‘ya ta’sirlarning oldini olish masalalari ko‘rib chiqiladi. Veterinariya amaliyotida rezistentlik muammosi, ya’ni parazitlarning dori vositalariga chidamliligi ham dolzarb muammo sifatida o‘rganiladi.