HARBIYLASHGAN OLIY TA’LIM MUASSASALARIGA KURSANTLARNI MOSLASHTIRISHNING IJTIMOIY-PSIXOLOGIK JIHATLARI - Maqsudova Ra’no (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola harbiylashtirilgan oliy ta’lim muassasalarida kursantlarni moslashtirishning ijtimoiy-psixologik jihatlarini tahlil qiladi. Maqolada kursantlarning harbiy muhitga moslashuvi, hissiy barqarorligi, stressga chidamliligi, jamoaviy ishlash ko‘nikmalari va rahbarlik tizimiga integratsiyasi kabi muhim omillar o‘rganilgan. Harbiy intizom, jamoaviy muhit va pedagogik texnologiyalarning kursantlarning psixologik moslashuv jarayonidagi roli yoritilgan. Shuningdek, maqolada psixologik treninglar va interaktiv mashg‘ulotlarning kursantlarni murakkab vaziyatlarda samarali qaror qabul qilishga, hissiy reaksiyalarini boshqarishga va o‘z-o‘zini rivojlantirishga tayyorlashdagi ahamiyati ko‘rsatib berilgan. Kursantlarning ijtimoiy-psixologik moslashuv jarayoni murakkab va ko‘p qirralik bo‘lib, individual xususiyatlarni hisobga olishni talab qiladi. Maqolada kursantlarni mentorlik, refleksiya, psixologik qo‘llab-quvvatlash va interaktiv pedagogik texnologiyalar yordamida moslashtirishning samarali usullari taqdim etilgan. Shu bilan birga, maqolada kursantlarning hissiy barqarorligini oshirish, stressga chidamliligini kuchaytirish, jamoaviy ishlash va qaror qabul qilish ko‘nikmalarini rivojlantirish bo‘yicha metodik tavsiyalar keltirilgan. Maqola harbiy psixologiya, pedagogika va ijtimoiy psixologiya sohalari bilan bog‘liq bo‘lib, harbiy oliy ta’lim muassasalarida kursantlarni samarali moslashtirish bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalarni taklif etadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, psixologik treninglar va zamonaviy pedagogik texnologiyalar kursantlarning shaxsiy resurslarini faollashtiradi, ularning ijtimoiy va psixologik ko‘nikmalarini rivojlantiradi hamda murakkab vaziyatlarda ishonch bilan harakat qilishga tayyorlaydi. Shu tarzda kursantlar harbiy muhitga muvaffaqiyatli integratsiya bo‘lib, stressga chidamli, psixologik barqaror va jamoaviy ishlashga tayyor shaxs sifatida shakllanadi. Ushbu maqola harbiy oliy ta’lim muassasalarida kursantlarning psixologik moslashuv jarayonini chuqur o‘rganishga, zamonaviy metodlar va pedagogik yondashuvlarni qo‘llashga qaratilgan bo‘lib, harbiy psixologlar, pedagoglar va ilmiy tadqiqotchilar uchun foydali manba sifatida xizmat qiladi.