SANOATDA CHIQINDISIZ ISHLAB CHIQARISH MODELINING JORIY ETILISHI - Xalmatjanov Farxod Maxamatjanovich; Adhamboyev Tohirjon Mirjalol o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Sanoat taraqqiyoti zamonaviy jamiyat uchun iqtisodiy o‘sish, ijtimoiy farovonlik va texnologik yetakchilikning muhim omili sifatida e’tirof etiladi. Biroq, an’anaviy ishlab chiqarish jarayonlarida katta miqdorda chiqindilar hosil bo‘lishi ekologiyaga salbiy ta’sir etishi, tabiiy resurslarning isrofgarchiligiga sabab bo‘lishi va sanoat sohasidagi barqarorlikka tahdid solishi mumkin. Shu sababli, so‘nggi yillarda sanoat korxonalarida chiqindisiz ishlab chiqarish modeli keng miqyosda joriy etilmoqda. Ushbu model sanoatda xomashyoni samarali ishlatish, chiqindilar hajmini keskin kamaytirish, ekologik xavfsizlikni ta’minlash va ishlab chiqarish samaradorligini oshirishga qaratilgan.