QORAMOLLARNING TUYOQ KASALLIKLARINI DELOONG PREPARATI BILAN DAVOLASH - Arziyev Xidir Yuldashovich; Ataniyazov Saparniyaz Barlıqbaevich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Qisqacha mazmuni: Maqolada Qoraqalpoqiston respublikasi Xo’jayli tumani hududidagi ‘’Mo’ynaq kelajagi bunyodkorlari’ chorvachilik fermer xo’jaligiga xorijdan olib kelinib tabiiy sharoitda Nekrobakterioz kasalligiga chalingan, hamda ushbu xo’jalikda parvarishlanayotgan 18 bosh yirik shoxli hayvonlarda olib borilgan davolash ishlarining natijalari keltirilgan. Olingan natijalarga ko’ra kasallangan hayvonlar tuyoqlari furacillin eritmasi bilan yuvilib yara tozalangandan keyin 3% li vodorod peroksid eritmasi bilan yuvilib so’ngra ACD 3 preparati surtilib, ustiga streptotsid tabletkasi maydalab sepilib davolangan Ihayvonlar tuliq tuzalishi uchun o’rtacha 34 kun, furacillin eritmasi bilan yuvilib yara tozalangandan keyin, vodorod peroksid eritmasi bilan yuvilib, sungra sungra Levomicol priparati surtilib, streptotsid va Levomitsetin tabletkalari maydalab sepilib davolangan hayvonlar tuliq tuzalishi uchun o’rtacha 17 kun, furacillin eritmasi bilan yuvilib yara tozalangandan keyin, vodorod peroksid eritmasi bilan yuvilib, sungra Levomicol, Deloong priparatlariga streptotsid, Levomitsetin va rifamitsin tabletkalari maydalab aralashtirilib, aralashma yaraga surtilib davolangan hayvonlar tuliq tuzalishi uchun sarflangan vaqt, o’rtacha 11 kun sarflanganligi bayon qilingan.