BOJXONA ORGANLARINING ZAMONAVIY IQTISODIY TIZIMDAGI O‘RNI VA RIVOJLANISH YO‘NALISHLARI - Kamoliddin Yusupjanov Askaraliyevich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Maqolada bojxona organlarining zamonaviy iqtisodiy tizimdagi o‘rni, ularning tashqi savdo jarayonlaridagi boshqaruv funksiyalari hamda raqamlashtirish orqali modernizatsiya qilish yo‘nalishlari yoritilgan. O‘zbekiston Respublikasida bojxona nazorati tizimi takomillashtirilishi, bojxona rasmiylashtiruvi jarayonlarini soddalashtirish va shaffofligini oshirish bo‘yicha amalga oshirilayotgan islohotlar ilmiy jihatdan tahlil etilgan. Elektron deklaratsiya, avtomatlashtirilgan axborot tizimlari va kontrabanda holatlariga qarshi kurashishning zamonaviy mexanizmlari misolida bojxona organlarining iqtisodiy xavfsizlikni ta’minlashdagi roli asoslab berilgan. Xalqaro tajriba, xususan JSTga qo‘shilish jarayoni nuqtai nazaridan integratsion imkoniyatlar ko‘rsatib o‘tilgan.