ЎЗБЕКИСТОН РЕСПУБЛИКАСИДА ИНСОН ВА ФУҚАРОЛАРНИНГ ҲУҚУҚ ВА ЭРКИНЛИКЛАРИНИ ТАЪМИНЛАШ — ДАВЛАТ ОРГАНЛАРИНИНГ ВАЗИФАСИ - Қодирова Камола Тохиржоновна (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ушбу мақолада Ўзбекистон Республикасида фуқароларнинг ҳуқуқ ва эркинликларини таъминлаш масаласи давлат органларининг асосий вазифаларидан бири сифатида илмий-назарий жиҳатдан таҳлил қилинган. Инсон ҳуқуқлари демократик давлатчиликнинг асосий мезони бўлиб, уларни таъминлаш конституциявий нормалар ва ҳуқуқий механизмлар орқали амалга оширилади. Мақолада қонун чиқарувчи, ижро этувчи ва суд ҳокимияти органларининг инсон ҳуқуқларини ҳимоя қилишдаги ўрни, шунингдек, Омбудсман институти, Халқ қабулхоналари ва фуқаролик жамияти институтларининг амалий фаолияти ёритилган. Шу билан бирга, мамлакатда инсон ҳуқуқларини таъминлаш соҳасида мавжуд айрим муаммолар ва уларни бартараф этиш йўллари таҳлил қилинган. Мақолада давлат бошқаруви тизимида очиқлик, шаффофлик ва қонунийлик принципларини кучайтириш, фуқароларнинг ҳуқуқий онги ва маданиятини ошириш ҳамда суд-ҳуқуқ ислоҳотларини чуқурлаштириш орқали инсон ҳуқуқларини таъминлаш самарадорлигини ошириш зарурлиги асослаб берилган.