ЎЗБЕКИСТОН РЕСПУБЛИКАСИДА БОЛА ҲУҚУҚЛАРИНИ ТАЪМИНЛАШ: ХАЛҚАРО СТАНДАРТЛАР ВА МИЛЛИЙ ҚОНУНЧИЛИК - Қодирова Камола Тохиржоновна (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ушбу мақолада бола ҳуқуқларига оид халқаро стандартлар ва Ўзбекистон Республикасининг миллий қонунчилиги ўртасидаги ўзаро уйғунлик таҳлил қилинган. Хусусан, бола тушунчаси, болаларнинг асосий ҳуқуқ ва эркинликлари, уларни ҳимоя қилишда давлат, жамият ва оиланинг ўрни очиб берилган. БМТнинг “Бола ҳуқуқлари тўғрисида”ги Конвенцияси, халқаро пактлар ҳамда Ўзбекистон Республикаси Конституцияси, Оила кодекси ва Фуқаролик кодекси нормалари асосида болаларнинг ҳуқуқий мақоми ёритилган. Шунингдек, етим ва ногирон болаларни ижтимоий муҳофаза қилиш, ота-онанинг масъулияти, васийлик ва ҳомийлик органларининг фаолиятига алоҳида эътибор қаратилган. Мақолада бола ҳуқуқларини таъминлаш ва ҳимоя қилишнинг ҳуқуқий механизмлари илмий-назарий жиҳатдан таҳлил қилинган.