ABBOSIYLAR XALIFALIGI HUDUDIDA TURKIY DAVLATLARNING PAYDO BO‘LISHI VA SIYOSIY AHAMIYATI - Hasanov Porsoxon Malikshoevich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Abbosiylar xalifaligi markaziy hokimiyatining zaiflashuvi sharoitida turkiy harbiy-siyosiy qatlamning kuchayishi hamda xalifalik hududida mustaqil va yarim mustaqil davlatlarning shakllanishi yoritiladi. Tadqiqotda Tuluniylar, Ixshidiylar, Zangiylar va Mamluklar davlatlari misolida turkiy sulolalarning Misr, Suriya, Iroq va Hijozdagi siyosiy jarayonlarga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, ushbu davlatlarning harbiy boshqaruv tajribasi, salibchilar va mo‘g‘ullar xavfiga qarshi kurashdagi o‘rni, ilm-fan va madaniy hayotga ko‘rsatgan homiyligi ochib beriladi. Maqolada turkiy omil Abbosiylar davri siyosiy tarqoqligining natijasi bo‘lish bilan birga, musulmon Sharqida yangi siyosiy markazlarning shakllanishiga xizmat qilgan muhim tarixiy hodisa sifatida baholanadi.