O‘ZBEKISTON IQTISODIYOTINI RAQAMLASHTIRISHDA INSTITUTSIONAL MEXANIZMLAR VA ULARNING IQTISODIY SAMARADORLIGINI BAHOLASH - B.U.Shermuxamedov; Qosimova Fazilat Sherzod qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur tezisda O‘zbekiston iqtisodiyotini raqamlashtirishda shakllanayotgan institutsional mexanizmlarning mohiyati, tuzilishi va iqtisodiy samaradorligini baholash masalalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot muammosi sifatida mavjud me’yoriy-huquqiy bazaning amaliyot talablaridan orqada qolishi, raqamli transformatsiya jarayonlarini muvofiqlashtiruvchi institutlar faoliyatidagi birlashish yetishmasligi va samaradorlik baholash metodologiyasining takomillashmaganligi belgilangan. Tadqiqotda qiyosiy tahlil, statistik-empirik usullar va institutsional iqtisodiyot nazariyasi metodologiyasidan foydalanilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, 2020–2024-yillar davomida amalga oshirilgan tizimli islohotlar raqamli infratuzilma va axborot xizmatlari sohalarida sezilarli ijobiy siljishlarni ta’minlagan, biroq institutsional cheklovlar raqamli iqtisodiyot ulushining barqaror o‘sishiga to‘sqinlik qilmoqda. Tezisda muallif tomonidan institutsional samaradorlikni baholashning ko‘rsatkichlar tizimi taklif etilgan va raqamli transformatsiyani jadallashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.