ҚУЁШ ВА БИОЕНЕРГИЯ АСОСИДА ИСИТИЛАДИГАН НАМУНАВИЙ УЙЛАРНИНГ ГЕЛИОКОЛЛЕКТОР ҲАМДА ИССИҚЛИК АККУМУЛЯТОРИ САМАРАДОРЛИГИНИ БАҲОЛАШ - Санақулов Ф.Р.; Эшонқулов Ж.Ж. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Замонавий уйсозликда энергиятежамкор материаллардан, муқобил энергия манбаларидан самарали фойдаланишни тақоза этади. Қуёш ва биоэнергиядан фойдаланиб замонавий уйларни иситишда гелиоколлекторнинг самарадорлиги (ƞ) ва биоэнергиясидан фойдаланиб иситишнинг таққослаш коэффициентини (φ) теплотехник параметрларга боғлаб ҳисоблаш методикаси [1-2] адабиётларга келтирилган. Уйни қуёш энергиядан фойдаланиб иситишда гелиоколлектор ва иссиқлик аккумуляторнинг самарадорлигини назарий ҳисоблашлар ва тажрибалари билан таққосланган натижалари келтирилган. Турли системалар учун олинган ƞ ва φ қийматларни солиштириш аниқ иқлим шароитларида у ёки бу системанинг афзалликлари ва муаммолари тўғрисида хулоса чиқаришга олиб келди. Қиш фаслининг сурункали булутли ва совуқ кунларида гелиоколлектор ва иссиқлик аккумулятори ФИК пасаяди. Шунинг учун қўшимча биоэнергиядан фойдаланиш бўйича тадқиқотлар ўтказилди. Қуёш уйини иситишда замонавий гелиоколлекторлардан ва қўшимча биоэнергиядан самарали фойдаланиб иссиқлик аккумуляторларини жорий этиш билан бир қаторда унинг деворларининг иссиқлик ҳимоя қатлами хоссаларини ошириш, иситиладиган уйни юқори қопламаларини маҳаллий материаллар (қамиш қирқимлари, майин сомонли махсус қум тупроқли лой сувоқлардан ) фойдаланиб иссиқлик сақловчи тизимнинг самарадорлигини оширишга эришиш муҳим масалалардан ҳисобланади.