ҚИШЛОҚ НАМУНАВИЙ УЙЛАРИ УЧУН ҚЎЛЛАНИЛАДИГАН ҚУЁШ ҲАВО ИСИТИШ КОЛЛЕКТОРЛАРИ ВА УЛАРДАГИ ИССИҚЛИК АЛМАШИНУВ ЖАРАЁНЛАРИНИ ТАҲЛИЛ ҚИЛИШ - Санақулов Ф.Р.; Эшонқулов Ж.Ж. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Намунавий қишлоқ уйининг ичидаги ортиқча иссиқликни аккумуляциялаш ва температура режимини мувофиқлаштириш мақсадида шимол томонда рефлектор системасини жойлаштириш билан тушадиган қуёш радиациясини суткалик қишки сезон давомида температура ўзгаришини ҳамда метрологик маълумот асосида ўрганиш муҳимдир. Шунинг учун намунавий қишлоқ уйининг температура режимини мувофиқлаштиришни қараймиз. 1-расмда ва 1-жадвалда қурилманинг конструкцияси ва уйнинг элементлари келтирилган. Тажриба ўтказиш учун Муборак нефть-газ УШК қурилган хонадан рефлекторлар системасининг иссиқлик баланси асосида аниқланди. Қуёш уйининг балансини хона рефлекторларини радиацион режимга мувофиқ аниқлаш методикаси адабиётларда келтирилган. Қуёш нурлари иссиқлиги таъсирида хонани энергия таъминоти хонага узатиладиган қуёш нур энергияси ва иссиқлик миқдори нисбатлари билан характерланадиган энергия таъминоти коэффециенти орқали аниқланади .