ISSIQLIK O‘TKAZUVCHANLIK TENGLAMASI ASOSIDA NOLINEAR ISSIQLIK UZATISH JARAYONLARINI MODELLASHTIRISH VA BARQARORLIK TAHLILI - Norquvatova Ma’mura Bo’ron qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Issiqlik o‘tkazuvchanlik tenglamasi asosida temperaturaga bog‘liq issiqlik uzatish jarayonlari tadqiq etiladi. An’anaviy modellar issiqlik o‘tkazuvchanlik koeffitsiyentini doimiy deb qabul qiladi, biroq real fizik tizimlarda bu koeffitsiyentning temperaturaga bog‘liqligi issiqlik taqsimotiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli mazkur ishda nolinear model ishlab chiqilib, issiqlik uzatish jarayoni sonli usullar yordamida tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, temperaturaga bog‘liq parametrlar mavjud bo‘lgan holatda issiqlik tarqalish tezligi klassik modelga nisbatan sezilarli farq qiladi. Yuqori temperatura gradientlarida issiqlik oqimining notekis taqsimlanishi va tizim barqarorligining o‘zgarishi kuzatildi. Mazkur ishning ilmiy yangiligi nolinear issiqlik uzatish modelini taklif etish va uning xususiyatlarini sonli tahlil qilishdan iborat.