ИНСОНЛАР СОҒЛИГИ УЧУН ОВҚАТЛАНИШ ВАКТИДА ОРТИҚЧА ЁҒ ТУПЛАНИШИ ОҚИБАТЛАРИ АМАЛИЙ АХАМИЯТИ - Шухрат Эрназаров Исматуллаевич (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Аннотация. Ушбу мақолада инсон организмида овқатланиш жараёнида ортиқча ёғ тўпланишининг сабаблари, унинг саломатликка таъсири ҳамда келиб чиқадиган тиббий ва ижтимоий оқибатлари таҳлил қилинган. Нотўғри овқатланиш, юқори калорияли маҳсулотларни ортиқча истеъмол қилиш ва жисмоний фаолликнинг камлиги натижасида ортиқча тана вазни ҳамда семириш ҳолатлари юзага келиши кўрсатилган. Шунингдек, ортиқча ёғ тўпланишининг юрак-қон томир касалликлари, қандли диабет, артериал гипертензия ва моддалар алмашинуви бузилишлари билан боғлиқлиги ёритилган. Мақолада рационал овқатланиш тамойилларига риоя қилиш, соғлом турмуш тарзини шакллантириш ва профилактик чора-тадбирларни қўллашнинг амалий аҳамияти асослаб берилган.