SURUNKALI IMMOBILIZATSION STRESS TA’SIRIDA KALAMUSHLAR KO‘Z OLMASINING MORFOLOGIK O‘ZGARISHLARI - Rajabov Bekzod Madirim o'g'li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur tadqiqotda surunkali immobilizatsion stressning oq laboratoriya kalamushlari ko‘z olmasi to‘qimalariga ta’siri o‘rganildi. Tajriba davomida hayvonlarda 21 kun davomida immobilizatsion stress modeli hosil qilindi. Stress ta’siridan so‘ng ko‘z olmasi gistologik jihatdan tekshirildi. Olingan natijalar retinal qatlamlarning qalinligi kamayishi, tomirli qavatda qon tomirlarining kengayishi va ayrim hujayralarda degenerativ o‘zgarishlar yuzaga kelganligini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalari surunkali stressning ko‘rish analizatoriga salbiy ta’sir ko‘rsatishini tasdiqlaydi.