AN’ANAVIY VA ZAMONAVIY NAZARIYALAR KONTEKSTIDA MA’NAVIYA TARBIYANING TARIXIY EVOLYUTSIYASI - Qo‘ldashev Jamshidbek Davlatali o‘g‘li; O‘lmasboyeva Shoxsanam Abrorjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ma’naviy tarbiyaning tarixiy evolyutsiyasi an’anaviy va zamonaviy nazariy yondashuvlar asosida yoritiladi. An’anaviy davrlarda ma’naviy tarbiya asosan diniy, axloqiy va milliy qadriyatlar tizimi bilan uzviy bog‘liq bo‘lib, oilaviy muhit, ustoz-shogird an’anasi hamda jamoaviy ongni shakllantirishga tayanilgan. Zamonaviy pedagogik qarashlarda esa ma’naviy tarbiya shaxs rivojlanishining psixologik, ijtimoiy va madaniy omillari bilan integratsiyalashgan holda talqin etiladi. Unda shaxsning mustaqil fikrlashi, tanqidiy tafakkuri va global jamiyatga moslashuvi muhim o‘rin tutadi. Maqolada ma’naviy tarbiyaning tarixiy bosqichlari tahlil qilinib, an’anaviy asoslar va zamonaviy yondashuvlar o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik ochib beriladi.