MARKAZIY OSIYO XALQLARI ETNOGENEZ JARAYONINING TARIXIY BOSQICHLARI VA MADANIY INTEGRATSIYASI - Turg‘unova Yayrasin Alimjanovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Markaziy Osiyo xalqlarining etnogenez jarayoni tarixiy bosqichlar asosida tahlil qilinadi hamda mintaqada kechgan madaniy integratsiya jarayonlari ilmiy jihatdan yoritiladi. Tadqiqotda qadimgi davrlardan boshlab hozirgi kungacha bo‘lgan etnik shakllanish jarayonlari, turli qabila va elatlarning o‘zaro aralashuvi, migratsiya jarayonlari hamda sivilizatsiyalararo madaniy aloqalar o‘rganiladi. Shuningdek, Buyuk Ipak yo‘li, turkiy va eroniy xalqlar o‘zaro ta’siri, islom sivilizatsiyasining kirib kelishi hamda ularning etnomadaniy integratsiyadagi o‘rni tahlil qilinadi. Natijalar Markaziy Osiyo xalqlari etnogenezining murakkab va ko‘p qatlamli tarixiy jarayon ekanligini ko‘rsatadi.