MIGRATSIYA VA YEVROPA ITTIFOQINING MIGRATSION SIYOSATI - Sobirjonova Saida Sarvar qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot Yevropa Ittifoqining migratsiya va boshpana siyosatini tahlil qiladi. Migratsiya global muammo sifatida Yevropa Ittifoqi uchun muhim siyosiy yo‘nalishga aylangan. Tahlil 2015–2026 yillardagi rasmiy hujjatlar va statistik ma’lumotlarga asoslangan bo‘lib, siyosatning asosiy yo‘nalishlari erkin harakat, Shengen hududi, boshpana tizimi va qonuniy migratsiyani tartibga solishni o‘z ichiga oladi. 2024 yilda boshpana tizimi isloh qilindi, 2026 yilda yangi migratsiya strategiyasi qabul qilindi. Biroq a’zo davlatlar o‘rtasida yuk taqsimoti va insonparvarlik masalalari hali ham dolzarb muammo bo‘lib qolmoqda.