СТАТИНЛАР: ДИСЛИПИДЕМИЯНИ ДАВОЛАШДА ЯНГИ ИМКОНИЯТЛАР ВА КЛИНИК АХАМИЯТИ - Шоймардон Тураев (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Аннотация. Дислипидемия атероген липопротеинлар алмашинувининг бузилиши билан тавсифланувчи энг кенг тарқалган метаболик ҳолатлардан бири бўлиб, клиник амалиётда муҳим аҳамиятга эга. Айниқса, паст зичликдаги липопротеин холестерин (ПЗЛП-Х, LDL-C) даражасининг ошиши атеросклероз ривожланиши билан чамбарчас боғлиқ бўлиб, унинг самарали назорати замонавий профилактик ва терапевтик стратегияларнинг асосий мақсадларидан бири ҳисобланади. Шу билан бирга, липопротеин(a) ва бошқа атероген заррачаларнинг юқори даражалари қолдиқ хавфнинг муҳим омиллари сифатида қаралмоқда. Сўнгги йилларда дислипидемияни даволаш соҳасида сезиларли тараққиёт кузатилди. Гиполипидемик терапиянинг ривожланиши дислипидемияни бошқаришда индивидуаллаштирилган ёндашувга ўтишни акс эттиради. Бунда беморнинг липид профили, генетик хусусиятлари, ҳамроҳ касалликлари ва даволашга бўлган жавоби инобатга олинади. Янги авлод препаратлари дислипидемияни самарали назорат қилиш ва қолдиқ атероген хавфни камайтириш учун кенг имкониятлар яратмоқда.