NEYRON TARMOQLAR ASOSIDA IQTISODIY BASHORATLASHNING KONSEPTUAL MODELI VA ILMIY PARADIGMASI - Jo‘rayev Olim Albayevich; Egamberdiyev Arslonbek Jo‘rabek o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada neyron tarmoqlar asosida iqtisodiy bashoratlashning konseptual modeli hamda uning ilmiy paradigmasi tahlil qilingan. Iqtisodiy tizimlarning murakkablashuvi va nolinear xususiyatlari sharoitida an’anaviy prognozlash usullarining cheklovlari ko‘rib chiqilib, sun’iy neyron tarmoqlarning afzalliklari yoritilgan. Tadqiqotda iqtisodiy bashoratlashning konseptual modeli, uning tarkibiy elementlari, LSTM kabi zamonaviy neyron tarmoq arxitekturalari hamda ma’lumotlarga asoslangan adaptiv yondashuvlarning ilmiy asoslari tahlil qilindi. Natijalar neyron tarmoqlarning iqtisodiy jarayonlarni modellashtirish va yuqori aniqlikdagi prognozlarni shakllantirishdagi muhim ahamiyatini ko‘rsatdi.