NEYRON TARMOQLAR NAZARIYASINING SHAKLLANISHI VA IQTISODIY BASHORATLASHDAGI ILMIY ASOSLARI - Jo‘rayev Olim Albayevich; Egamberdiyev Arslonbek Jo‘rabek o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada neyron tarmoqlar nazariyasining shakllanish va rivojlanish bosqichlari, ularning iqtisodiy bashoratlash jarayonlaridagi ilmiy-uslubiy ahamiyati tahlil qilingan. Sun’iy neyron tarmoqlarning biologik asoslari, dastlabki matematik modellari hamda Deep Learning texnologiyalarigacha bo‘lgan evolyutsiyasi yoritilgan. Shuningdek, xorijiy, MDH va O‘zbekiston olimlarining iqtisodiy prognozlash sohasida neyron tarmoqlardan foydalanish bo‘yicha ilmiy tadqiqotlari o‘rganilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, neyron tarmoqlar murakkab va chiziqli bo‘lmagan iqtisodiy bog‘liqliklarni aniqlash, katta hajmdagi ma’lumotlarni qayta ishlash hamda yuqori aniqlikdagi prognozlarni shakllantirishda samarali vosita hisoblanadi.